De lengte van je verhaal

dik-opengeslagen-boek

In deze blog ga ik het hebben over de lengte van verhalen en wat hierin belangrijk is.

Disclaimer: Deze tip is bedoeld voor mensen die hun boek hopen uit te geven bij een traditionele uitgever.

Deze blog is níét bedoeld voor mensen die schrijven voor hun hobby en die het daarbij willen laten. Dit is ook niet bedoeld voor mensen die hun boek in eigen beheer of bij een POD uitgever willen uitgeven. Als je je verhaal alleen op een site als Wattpad of alleen op je eigen computer plaatst, mag je dit ook allemaal negeren.

Ben je nu op zoek naar meer informatie over wat een traditionele uitgever precies is? Ik heb eerder een blog geschreven over verschillende soorten uitgevers, die je terug kan lezen.

Dat gezegd hebbende, op naar het onderwerp van vandaag: de lengte van je verhaal.

En nogmaals, voor iedereen die het gemist heeft, dit is voor mensen die een verhaal traditioneel willen uitgeven. Want geloof het of niet, de lengte van je boek is echt een belangrijk punt. Niemand wil het horen, het is niet creatief, het is niet leuk, maar het is helaas wel de realiteit.

Als je bijvoorbeeld een YA boek schrijft van 200.000 woorden, dan is je boek te lang.

En ik hoor op de achtergrond al mensen roepen: Kijk naar J.R.R. Martin, die schreef ook dikke boeken. En ja, dat klopt absoluut, maar je vergeet hier twee essentiële dingen.

1. J.R.R. Martin heeft een bekende naam. Mensen zullen zijn boeken toch wel kopen, onafhankelijk van hoe dik het boek is.

2. Het eerste deel van Game of Thrones is uitgegeven in 1996, ruim twintig jaar geleden. De regels die toen golden voor de lengte van verhalen, zijn niet dezelfde regels die nu gelden.

Het is belangrijk om te onthouden dat uitgevers bedrijven zijn.

Creatieve bedrijven weliswaar, maar nog steeds bedrijven. En wat wil een bedrijf? Dat wil winst maken. En daar kom jij aan met je debuut van 200.000 woorden. Probeer je in dit geval te verplaatsen in de uitgever.

Jij hebt als debuterende auteur nog niet bewezen dat lezers je boek gaan kopen.

Jij bent (nog) geen Rick Riordan. En toch gaat die uitgever in jouw investeren, want we gaan er even vanuit dat je een prachtig verhaal hebt geschreven. En omdat jij jezelf nog niet hebt bewezen, wil de uitgever het risico beperken. En nee, dat is niet omdat alle uitgevers verschrikkelijke mensen zijn die uit zijn op bakken met geld, maar ze willen zeker geen verliezen lijden. Ook zij moeten brood op de plank krijgen. En het is nu eenmaal een feit dat een dikker boek meer kost om te drukken.

Ook is het zo dat de gemiddelde lezer van tegenwoordig een minder lange concentratieboog heeft dan de gemiddelde lezer van twintig jaar geleden.

Als je YA schrijft en je hoopt bijvoorbeeld dat middelbare scholieren je boek gaan lezen, is het niet handig om aan te komen met een boek van vijfhonderd pagina’s. We hebben allemaal op de middelbare school gezeten en we weten allemaal dat een groot deel van de jongeren het dunste boek uitzoekt. Nu gaat het er niet om dat jij het dunste boek schrijft, maar een boek van meer dan vijfhonderd pagina’s is simpelweg lastiger aan de man te brengen dan een boek van tweehonderd of driehonderd pagina’s.

Uitgevers houden hier rekening mee, want het verhaal wordt niet uitgegeven voor de auteur, maar voor de lezers.

Daarom heeft elke leeftijdscategorie en elk genre een ander gemiddeld woordaantal. Een contemporary jeugdboek voor de leeftijd 10+ heeft minder pagina’s dan een fantasyboek voor volwassenen. Je doelgroep is heel anders, je doelgroep verwacht iets heel anders en dus moet ook je woordaantal anders zijn.

Ik wil jullie gelijk vertellen dat er geen magisch woordaantal is voor een boek of zelfs voor een genre of leeftijdscategorie.

Er is best veel speelruimte, maar als je de grenzen opzoekt, maak je minder kans om uitgegeven te worden dan als je in het veilige midden zit. Of misschien nog wel erger, je uitgever vertelt je dat je het einde in moet korten omdat het boek te lang is. En ja, ik heb van mensen gehoord dat dit gebeurt, hoe vervelend en oneerlijk het ook is.

Kijk nu eens in je eigen boekenkast.

Pak er een paar Young Adult boeken uit die in de laatste drie jaar zijn uitgegeven. Veel hoger dan de 350 pagina’s zullen ze niet uitkomen en veel lager dan de tweehonderd pagina’s ook niet, zeker niet als het een debuut is. Iemand als Carry Slee of Simone van der Vlugt heeft bijvoorbeeld veel meer speelruimte, want mensen kopen het boek toch wel. Zij zijn namelijk gevestigde namen en dat zijn beginnende auteurs nu eenmaal niet.

Wil je dit nu voor je eigen manuscript uitrekenen?

Houd er rekening mee dat er ongeveer 250 woorden op een pagina zullen komen. Een manuscript van 50.000 woorden zit dus ongeveer rond de 200 pagina’s en een boek van 100.000 woorden zal rond de 400 pagina’s zitten. Hoeveel YA boeken van een debuutauteur staan er in jouw boekenkast die minder dan 200 pagina’s of meer dan 400 pagina’s hebben?

Nogmaals, je hebt echt wel speelruimte en er is geen magisch getal qua woordaantallen. En als je een fantasy schrijft, heeft dit over het algemeen meer woorden dan een romance. Dit verwachten lezers ook. Maar als je een boek schrijft van 200.000 woorden, is je boek gewoon te groot. Sorry. En nogmaals, ik heb het hier over traditioneel uitgeven.

En misschien denk je nu: ah, ik splits mijn boek gewoon op in twee boeken.
Mag ik je dat alsjeblieft afraden?

1. Als je een boek doormidden knipt, knip je ook een arc en een plot doormidden.

De lezer moet na het lezen van je eerste boek tevreden achterblijven. Er moet iets van afsluiting zijn, ook als je een serie schrijft. Verdeel niet zomaar een boek in twee delen als dit voor jouw verhaal niet werkt. Zorg dat er een zekere afronding is.

2. Weet je nog dat ik het erover had dat je als debuterend auteur een riskante investering bent?

Wel, een serie van een debuutauteur is nog riskanter. Als je eerste boek niet goed verkoopt, kan het zomaar zijn dat je tweede boek in de serie er helemaal niet komt. En je boek doormidden hakken is dan misschien niet je slimste plan, want dan is het na 1 boek niet afgerond.

Als je een boek hebt waarvan je bang bent dat het te lang is, kan je het beste een subplot verwijderen, het verhaal kritisch doorlezen, heel goed herschrijven of desnoods je hele manuscript gewoon opsturen.

En af te sluiten, zal ik nog een aantal gemiddelde woordaantallen per leeftijdscategorie geven.

Niet iedereen zal exact dezelfde woordaantallen geven en zoals eerder gezegd verschilt dit wat ook wat per genre. Ik heb verschillende bronnen bekeken om je een globaal beeld te geven van wat “normaal” is. Het is nogmaals geen vaststaande lijn, maar als je er teveel buiten zit, wordt het uitgeven lastiger.

Kinderboek: 25.000 – 30.000 woorden

Jeugd: 30.000 – 55.000 woorden

YA: 50.000 – 80.000 woorden (science-ficion, fantasy en historische fictie mogen gemiddeld iets meer woorden hebben, tot ongeveer 100.000 woorden)

Volwassenen 80.000 – 150.000 woorden

Ik hoop dat deze blog jullie niet heeft ontmoedigd, maar juist een beetje inzicht heeft gegeven wat wel en niet handig is met betrekking tot woordaantallen. En nogmaals, er is geen magisch getal. Met fantasy of een science-fiction kan je met meer woorden wegkomen dan met een contemporary. Voor een volwassenenboek kan je meer woorden gebruiken dan voor een kinderboek. Kijk vooral wat past voor jouw verhaal, voor jouw leeftijdscategrorie en voor jouw genre. Maar laat nóóit en dan bedoel ik nóóit je verhaal ten koste gaan van je woordaantallen. Een goed verhaal is nog steeds verreweg het belangrijkst.

Dat was het alweer voor vandaag. Je mag altijd contact met mij opnemen, deze blog liken of een reactie achterlaten helemaal onder deze blog. Dat zou ik heel leuk vinden, want ik hoor graag wat jullie ervan vinden. Je kan mij ook vinden op Facebook, Instagram en Wattpad. Wil je op de hoogte blijven van deze blog? Abonneer je dan gratis onderaan deze pagina. Je ontvangt elke keer een mail zodra ik een nieuwe blog plaats.

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp of over andere onderwerpen, stel ze vooral. Ik bijt niet en wil graag helpen. Misschien schrijf ik er wel een keer een blog over.

Gepubliceerd door

Britt Zwijnenberg

Hallo, Ik ben Britt en mijn grote hobby is het schrijven van boeken. In 2020 zal mijn boek "Overleefd" worden uitgegeven bij uitgever Ambilicious. Op mijn website geef ik schrijftips voor beginnende schrijvers. Je kan mij verder vinden op Facebook, Goodreads en Wattpad. Nieuwsgierig naar mij en mijn boeken? Neem zeker een kijkje op mijn website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s