Writersblock

man-voor-laptop-aan-bureau-met-handen-in-het-haar

De meeste schrijvers hebben wel eens met een writersblock te maken en als je er niet mee te maken hebt, dan heb je er ongetwijfeld over gehoord.

Writersblock is iets wat veel schrijvers ervaren. Tegelijk ervaart iedereen het anders en hangt iedereen er een andere definitie aan vast. Sommige mensen zeggen zelfs dat writersblock een niet bestaand iets is. Persoonlijk denk ik dat het eraan ligt welke definitie je eraan hangt.

Dus, om bij het begin te beginnen: wat is een writersblock?

In de breedste zin van het woord is het een periode waarin schrijvers geblokkeerd zijn en waarin ze niet langer kunnen schrijven. Soms hebben mensen hier hele logische redenen voor, bijvoorbeeld door werk, school of andere problemen. En ik ben hier om je te vertellen dat het echt oké is om tijdelijk te stoppen met schrijven als het leven dat even niet toelaat en als het beter is voor jezelf. Het maakt je geen mindere schrijver en we hebben allemaal wel van die perioden.

Je gezondheid gaat altijd voor, net als school of werk voor kunnen gaan op schrijven, want laten we eerlijk zijn, je moet toch echt een diploma halen en je rekeningen betalen.

Als je daarnaast echt niet meer kan schrijven is dat helemaal oké. Je kan het altijd weer oppakken als je leven rustiger is geworden na een paar weken, maanden of zelfs een jaar. Accepteer dat je geblokkeerd bent en dat je even niets meer kan doen. Als je echt passie hebt voor schrijven, kom je er later altijd weer bij terug.

Het wordt anders als mensen zeggen dat ze zich niet geïnspireerd voelen om te schrijven, dat de woorden niet willen komen of dat het te lastig is.

Soms zeggen mensen ook dat ze écht geen tijd hebben om te schrijven. Vervolgens kijken ze wel een paar uur per dag netflix of gamen ze uren lang. Tja, helaas is dat vaak de reden waardoor veel mensen stoppen met schrijven. Ik heb hier nogal gemixte gevoelens over, dus laten we het daarover hebben.

Ik denk dat ik het al eerder in andere blogs heb gezegd, maar schrijven is moeilijk, echt heel moeilijk. Er is een reden waarom zoveel mensen ergens in hun verhaal stoppen en het opgeven. Er komt namelijk een punt waarop je niet meer geïnspireerd bent of waarop de woorden niet meer zo makkelijk komen. Er komt een punt waarop het makkelijker of prettiger lijkt om gewoon voor de tv te gaan hangen. Het slechte nieuws is dat je verhaal nooit af komt als je daaraan toegeeft.

Veel mensen zullen het moment herkennen waarop ze rond de 10.000 woorden niet weten wat we met een verhaal aan moeten. Dat kan ook het moment zijn waarop er zoveel leuke nieuwe ideeën zijn. Het liefst willen we dit verhaal achter ons laten. Misschien zijn er wel helemaal geen nieuwe ideeën, maar heb je ook geen zin meer in dit verhaal, dus wil je het liefst stoppen. Dit is de block waar je wel doorheen moet vechten (althans, als je je verhaal ooit af wilt krijgen). Ik denk dat ik er tijdens de blog over schrijver moodswings wat dieper op in ben gegaan, dus bekijk die blog zeker eens als je hier meer over wilt horen.

Het punt is dat we niet altijd inspiratie zullen hebben, we zullen niet altijd zin hebben om te schrijven en soms kost het extreem veel moeite om de woorden op papier te zetten.

De echte vraag is dan of dat een reden is om op te geven. Als je je verhaal af wilt krijgen, zul je door dit soort momenten heen moeten vechten. Zelf heb ik vaak genoeg een writersblock gehad waarin ik echt echt echt geen zin had om te schrijven en de woorden gewoon niet wilden komen. Ik maakte mezelf wijs dat ik geen tijd had, terwijl ik prima wat minder tv kon kijken of wat minder op internet kon zitten. Door de jaren heen heb ik wat methodes geleerd die voor mij heel goed werken en die jullie misschien ook helpen om door dit moment heen te komen.

1. Bedenk waarvoor je het doet.

Wat is je einddoel? Wil je ooit uitgegeven worden? Ik kan je garanderen dat dat niet lukt als je manuscript niet af is. Wil je dit jaar de eerste versie afkrijgen? Wel, misschien moet je dan schrijven om te zorgen dat je het af krijgt. Bedenk waarom je van schrijven houdt en waarom je al maanden, misschien al jaren met dit verhaal bezig bent. Toen je begon aan het verhaal had je er zoveel zin in, probeer dat terug te vinden.

2. Maak een gewoonte van schrijven.

Ik schrijf elke dag op dezelfde plaats en meestal op dezelfde tijd. Ook heb ik bepaalde playlists op spotify die ik luister tijdens het schrijven van boeken. Op die manier leer ik mijn hersenen dat het tijd is om te gaan schrijven bij bepaalde prikkels zoals tijd, plaats en geluid. In het begin is het waarschijnlijk lastig om vol te houden, zeker als je niet echt zin hebt om te schrijven. Maar voor mij helpt het om een ritme te ontwikkelen waar ik voor niet onderuit kan en eigenlijk ook niet onderuit wil komen. Als ik nu een dag niet schrijf, voelt het gek en onnatuurlijk. Op die manier stimuleer je je brein om het als een normaal onderdeel van je dag te zien. Net zo normaal als school of werk, waar je ook niet onderuit kan.

En eerlijk is eerlijk, tijdens de periode van een writersblock zul je waarschijnlijk wat minder woorden op papier krijgen, maar je schrijft tenminste wel elke dag. En ja, op sommige dagen stroomt er enkel onzin uit je vingers, maar er komt tenminste iets uit je vingers. Ik heb ervaren dat je minder diep in een writersblock raakt als je maar blijft schrijven, hoe weinig of slecht het ook is. Ook heb ik geleerd dat je makkelijker weer uit dat gevoel komt, omdat je eigenlijk nooit echt gestopt bent met schrijven. En een tip: die slechte woorden kan je later altijd weggooien, er bestaat zoiets als een delete knop.

3. Schrijf aan meerdere projecten tegelijkertijd.

Dus, dit is een punt waar niet iedereen het over eens is. Sterker nog, de meeste mensen zullen het hier waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar voor mij werkt het prima, dus ik ga het toch zeggen. Ik vind het fantastisch om aan meerdere verhalen tegelijk te werken. Vaak is een writersblock namelijk een gebrek aan inspiratie. Met twee of meer verhalen om aan te werken, is er meestal wel een verhaal waar ik ideeën voor heb. Het belangrijke punt is om het af te blijven wisselen. Uiteindelijk wil ik namelijk al mijn verhalen afkrijgen en soms moet ik mijzelf daar even aan herinneren. Persoonlijk doe ik dit door in mijn maanddoelen een woordaantal te zetten voor beide verhalen. Dat helpt, zeker aangezien ik het combineer met routine. 

Het heeft geen zin om aan meerdere verhalen te werken als je aan een van de verhalen niet verder schrijft. Op deze manier blijft je in de writersblock hangen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom veel mensen het geen goed idee vinden om aan meerdere verhalen tegelijk te werken. Zolang je jezelf ertoe kan zetten om aan beide verhalen te blijven werken, werkt het in ieder geval voor mij prima. En dan komen we weer terug op de routine, waarin je het ook een routine maakt om aan verschillende verhalen te werken zodat je de ene dag bezig bent met verhaal A en de andere dag met verhaal B, of meerdere verhalen op één dag. Mocht dit idee je aanspreken, maar ben je bang dat je in de val loopt waarbij je je eerste verhaal compleet vergeet, dan zijn kortverhalen ook altijd een goede oplossing voor een kleine afwisseling. Op deze manier blijf je elke dag schrijven en kan je soms even aan iets anders denken.

4. Koop jezelf om.

Ja, ik weet het, dit klinkt verkeerd. Maar het werkt. Misschien moet je het eerder een beloning noemen dan omkoping. In ieder geval komt het op hetzelfde neer. Wil je die ene leuke tv serie kijken? Wel, dat gaat niet gebeuren voor je 500 woorden hebt geschreven. Wil je dit weekend met vrienden afspreken? Alleen als je deze week een hoofdstuk afkrijgt. Of geef jezelf een stuk chocola als je die ene moeilijke scène eindelijk geschreven hebt, maar dan echt alleen als je het gedaan hebt. Omkopingen en beloningen werken niet als je ze toch wel aan jezelf geeft. Dus geen chocola voor jou als je die scène niet afmaakt. Ik denk dat dit een hele goede methode is. Je moet hierbij wel echt volhouden en jezelf niet alsnog die beloning geven als je niet hebt geschreven.

5. Stel doelen, het liefst doelen waar je niet onderuit komt.

Als mijn doel voor deze maand is om 20.000 woorden op papier te krijgen, dan moet ik dat gaan doen. Anders loop ik achter op schema. Nu is het voor veel mensen lastig om dat gewoon uit zichzelf te doen. Voor mijzelf stel ik vaak doelen op waar ik consequenties aan hang. Een voorbeeldje: Ik had als doel voor 2019 om een manuscript op te sturen naar een uitgever. Punt. Geen maar, als, want enzovoorts. Aan het eind van het jaar zou mijn manuscript naar een uitgever gaan, zonder discussie. Ik heb vrienden en familie verteld dat ze mij eraan moeten houden, zodat er geen ontkomen aan is. En ik weiger om een manuscript op te sturen dat niet herschreven is of dat zelfs half af is. Dus weet je wat ik dan doe? Dan zórg ik dat het afkomt voor het eind van het jaar, want ik kan het niet verdragen om iets op te sturen wat niet goed is.

Een reële deadline voor mijzelf stellen, helpt mij om in te zien dat ik aan de bak moet. Mijn maandelijkse doelen helpen mij om mijn jaardoel in zicht te houden en het feit dat er een deadline ligt waar nog veel voor moet gebeuren, zorgt ervoor dat ik aan het schrijven blijf, writersblock of niet. Het uitgangspunt hierbij is wel dat je realistische doelen stelt. Uitdagend, maar haalbaar. Als doel hebben om in twee weken een volledig boek te schrijven, gaat niemand vooruit helpen. Het is ook niet zo dat je je doel moet verlagen als je het hebt uitgesteld en je in tijdnood komt. Dat betekent dat je nu harder aan de bak moet en de volgende keer beter moet plannen.

6. Een community hebben helpt.

Zoek plekken op met andere schrijvers om je te motiveren. Een paar voorbeelden zijn Wattpad, Sweek, NaNoWriMo, Facebookgroepen, misschien je critique partner. Waar je de mensen ook zoekt, vind mensen die ook schrijven en die vooruitgang boeken. Laat je inspireren en motiveren door anderen. Schrijven kan best een eenzame hobby zijn. Toch zijn er genoeg mensen die ook schrijven als je zoekt. Praat erover dat je vastloopt en vraag mensen om samen met jou te brainstormen. Of vraag mensen om je te motiveren om toch door te gaan waar jij eigenlijk wilt stoppen. Zorg dat het mensen zijn die weten wat het is om te schrijven en die jou net dat ene zetje in de rug kunnen geven om toch door te gaan.

Schrijf samen met mensen op dezelfde dag en op dezelfde tijd. Probeer zoveel mogelijk woorden te schrijven in bijvoorbeeld een halfuur tijd. Aan het eind kan je woordaantallen vergelijken. Het liefst wil je winnen, dus dat motiveert mij altijd lekker. Ook kan je laatste zinnen uitwisselen of praten over je verhaal. Wie wil dat nu niet? Op dat soort momenten ben ik soms 1000 woorden verder na een halfuur. Zorg dat je sámen met andere mensen schrijft en groeit.

Uiteindelijk komt het er denk ik op neer dat je het gewoon moet dóén.

Nee, het is niet altijd makkelijk en soms wil je stoppen. Ergens binnenin jezelf moet je de drive en motivatie vinden om toch door te gaan en de writersblock niet te laten winnen. Iets wat ik vooral veel op authortube hoor is dat je schrijven moet behandelen als een baan. Nu is dit nogal een lastig geval, want als je net schrijft en zeker als je jonger bent, moet je vooral veel plezier in schrijven hebben. Je moet jezelf niet teveel druk opleggen, waardoor de lol er vanaf gaat. Maar het is wel zo dat het mij helpt om schrijven te zien als werk. Want tja, uiteindelijk hoop ik er geld mee te verdienen en dus moet ik er moeite en energie in steken om beter te worden.

Ik zie het dan ook zo: als ik een dag niet naar mijn bijbaantje ga, word ik op mijn vingers getikt en als ik vaker niet ga, word ik ontslagen. In essentie geldt hetzelfde voor schrijven. Als ik een aantal weken, maanden of jaren stop met schrijven, komt mijn boek niet af en kan ik het per definitie niet uitgeven. Het helpt mij om mijn motivatie te blijven houden en elke dag te gaan zitten en gewoon te schrijven.

Maar nogmaals, als jij net bezig bent met je eerste verhaal, moet je je daar helemaal niet druk om maken. Je hebt nog tijd zat, je moet het nu vooral voor je lol doen. Dit laatste advies is echt alleen bedoeld voor de mensen die al langer bezig zijn met schrijven en die hopen een boek uit te geven. Het gaat er maar net om wat je hoopt te bereiken. En als jij niets wilt uitgeven en het alleen voor je lol wilt doen, dan is dat ook prima, ook als je al langer bezig bent met schrijven. En wie weet heb je wel iets aan die andere tips.

Dat was het alweer voor vandaag. Je mag altijd contact met mij opnemen, deze blog liken of een reactie achterlaten helemaal onder deze blog. Dat zou ik heel leuk vinden, want ik hoor graag wat jullie ervan vinden. Je kan mij ook vinden op Facebook, Instagram en Wattpad. Wil je op de hoogte blijven van deze blog? Abonneer je dan gratis onderaan deze pagina. Je ontvangt elke keer een mail zodra ik een nieuwe blog plaats.

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp of over andere onderwerpen, stel ze vooral. Ik bijt niet en wil graag helpen. Misschien schrijf ik er wel een keer een blog over.

Gepubliceerd door

Britt Zwijnenberg

Hallo, Ik ben Britt en mijn grote hobby is het schrijven van boeken. In 2020 zal mijn boek "Overleefd" worden uitgegeven bij uitgever Ambilicious. Op mijn website geef ik schrijftips voor beginnende schrijvers. Je kan mij verder vinden op Facebook, Goodreads en Wattpad. Nieuwsgierig naar mij en mijn boeken? Neem zeker een kijkje op mijn website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s