Interview met Rani de Vadder

Interview-Rani-de-Vadder

Wat ontzettend leuk dat je dit interview wilt doen! Kan je om te beginnen iets vertellen over jezelf?

Rani-de-Vadder-met-boek-Toxine-en-slang

Hey! Ik ben Rani De Vadder, 20 jaar en ik studeer Toegepaste Taalkunde (Chinees en Engels). Ik ben natuurlijk een fervent lezer – soms lees ik wel drie of vier boeken tegelijk – en ik drink ook heel graag thee (ook een beetje zoals elke lezer). Daarbuiten ben ik ook een grote natuurliefhebber en ga ik graag wandelen, vooral in Oostenrijk want de bergen zijn fantastisch. Huisdieren heb ik helaas niet, maar een kat van in onze straat komt zowat elke dag langs voor knuffels en aandacht. Ik vind dat ik hem dus toch een beetje als huisdier mag zien, haha. Terwijl ik dit schrijf, hoor ik hem ook echt net achter me miauwen aan de deur, hahaha!

Heb je de miauwende kat genoeg knuffels gegeven? 😉 

In welk genre lees en schrijf je eigenlijk graag?

Hij krijgt zeker genoeg knuffels – en snoepjes haha. Ik vind fantasy toch wel het leukste genre om in te schrijven én te lezen. Natuurlijk met name YA fantasy. Ook science-fiction (YA) vind ik echt geweldig. Poëzie is mijn guilty pleasure. Ik zou graag meer romans willen lezen (en later schrijven), maar tot nu toe lukt me dat niet. Toch moet ik toegeven dat ik, zodra ik aan een roman begin, hem wel echt uitlees en er vaak van geniet. Het is er eentje kiezen wat ik moeilijk vind!

Best wel een brede voorkeur in de boeken die je leest, super leuk! Ik wist vooral dat je Fantasy las en schreef en vind het leuk om te horen dat dit breder is.

Je boek Toxine, dat kortgeleden is uitgekomen, is wel een YA Fantasy. Kan je kort iets vertellen over hoe je op het idee kwam en waar het over gaat? Als ik het goed heb onthouden bestond het concept namelijk al best een tijdje onder een andere naam.

Boek-Toxine-Rani-de-Vadder-Uitgeverij-Hamley-Books

Ik heb niet echt een concreet verhaal. Ik haal vooral inspiratie uit films, boeken enzovoort. Uiteindelijk schreef ik een eerste versie van Toxine. Ik wilde vooral een verhaal met een slechterik, maar die mocht best wel charmant lijken. En ik wilde focus op actie en avontuur! Toxine draait echt om die dingen. Dat is heel verschillend tegenover de eerst versie, die echt heel statisch was.

Al die verschillende versies hebben je uiteindelijk bij uitgeverij Hamley books gebracht.

Als je eenmaal bij een uitgever aan de slag gaat, moet je natuurlijk veel aan redactie doen en ben je daar een tijd heel druk mee. Wat zijn dingen waar je mee bezig bent voordat je boek wordt uitgegeven, behalve de redactie doen? Bijvoorbeeld qua promotie of andere dingen?

Je probeert sowieso je boek te promoten door quotes te delen of andere manieren te vinden om toch mensen hun aandacht te trekken. Op zich hoefde ik niet super veel te doen, maar ik was wel al druk bezig – samen met de uitgever – aan de cover. Eigenlijk gebeurde dat bij mij al voor de redactie. Daar kwam ook wel wat werk bij kijken. We moesten passende ideeën vinden en daarin overeen komen. Daarna de eerste versies bekijken en weer commentaar en feedback geven. En dan komt je eerste readactieronde eraan en moet je beginnen schrijven, schrijven en herschrijven… Dan begint het pas! 😉

Je moet natuurlijk ook voorbereidingen treffen voor als je boek op een gegeven moment te koop is. Hoe ver van tevoren ben je bezig om voor de boeklancering dingen te regelen? Kan je iets vertellen over hoe je dat regelt als schrijver? Wat doe jij zelf en wat doet de uitgever? Wat moet je allemaal plannen en hoe zit het bijvoorbeeld met de kosten?

Ik ben er rond november over beginnen nadenken volgens mij (voor de presentatie in februari) en tegen december begonnen we echt wel alles te regelen. Jij regelt de boeklancering zelf, maar je uitgever regelt de boeken etc. Wij wisten mijn oude school als locatie te fixen en gingen pas een week op voorhand langs om alles te bekijken haha. Dat was gelukkig genoeg.

Boek-Toxine

We kochten drinken en eten in (ook even rondgevraagd hoeveel je het beste kan kopen) en zorgden voor een evenement op Facebook om mensen uit te nodigen. De uitgeverij zorgt mee voor promotie ervan! De kosten is wel lastig natuurlijk, dus wij zorgden dat we ongeopende drank weer terug konden brengen. We kochten ook wat versiering, maar dat hoeft totaal niet duur te zijn! Dat is dus wel heel fijn!

Je zei dat jij jouw school had weten te regelen voor de lancering. Hoe kom je eigenlijk aan een goede plek? Waar houd je allemaal rekening mee en waarom? Waarom koos je bijvoorbeeld voor een school en niet voor een boekwinkel, bibliotheek of restaurant. En heb je toevallig nog tips voor auteurs die geen idee hebben wat een goede plek is om een boek te lanceren?

Ik koos voor mijn school omdat ik die plek persoonlijk vond. Zelf vond ik het een heel fijn idee om een persoonlijke touch aan mijn presentatie te geven. Een boekenwinkel leek me ook leuk, maar dat voelde toch anders. Presenteren op de plek waar mijn schrijven écht is begonnen, leek me dus fantastisch. Ik denk dat je als auteur dus ook niet meteen naar de mooiste of beste locatie moet zoeken, maar vooral een plek moet zoeken die voor jou aangenaam is! Of kleed het leuk en gezellig aan. Maak het JOUW plek! ❤️

Hoe ziet zo’n dag er zelf uit? Wat doe je allemaal? Wat komt er allemaal op je af en uiteraard, hoe was dit voor jou om zelf mee te maken?

Je zorgt natuurlijk voor wat lekkers: chips, drank, snoepjes. Wij zijn ongeveer drie uur op voorhand naar locatie vertrokken en hebben daar tafels gedekt met een leuk kaarsje, een drakenlijst – die we thuis zelf hadden geprint met een leuk patroontje op – enzovoort. We zorgden ook dat we al de drank koel konden bewaren (ook wel handig dat je dus een locatie hebt met een koelkast!). Omdat ik zelf heel erg zenuwachtig was, was ik niet super nuttig haha. Ik heb vooral de tafels mee over de ruimte verspreid terwijl mijn ouders en zo de chipjes in potjes deden. We hadden ook snoepzakjes met slangenvelletjes gevuld en die klaargezet en buiten wat pijlen gehangen. We hadden ook het leuke idee om op de achtergrond een PowerPoint te laten draaien met mooie foto’s van bloggers. Dat vonden heel wat mensen een meerwaarde!

De dag zelf was voor mij een beetje een waas. Ik was zo zenuwachtig dat ik niets heb gegeten bijna, maar zodra de mensen binnenstroomden probeerde ik iedereen wel kort welkom te heten. Familie hielp ondertussen met opdienen, iemand zou ook het geld regelen, etc.

Rani-de-Vadder-Signeert-boek-Toxine

En dan sta je daar…. helemaal vooraan. Enkel Sandra, mijn uitgever, nog naast me. Ik was zo zenuwachtig! Mijn eerste zin was natuurlijk nogal zielig, maar zodra het écht begon vond ik het fantastisch! Het ging super goed. Mijn vriendje zei ook: het is jouw dag! Mensen zijn hier voor jou – geniet van dat moment, denk niet dat ze je bekritiseren of uitlachen. Dus dat deed ik, en het was geweldig!

Ik ben heel blij dat je er zo van genoten hebt. Hopelijk ben je er een beetje van bijgekomen. Wat voor dingen komen er na de boeklancering eigenlijk allemaal op je pad? Kan je hier nog iets aan doen of is het vanaf nu uit jouw handen?

Nu is het natuurlijk vooral blijven promoten, want je wil ook wel dat je boek het goed doet 🙂 Alleen is de balans tussen te veel en te weinig promoten soms moeilijk. En natuurlijk genieten van recensies, foto’s en hopelijk signeersessies en interviews (na het coronavirus).

Je zegt dat je het lastig vindt om de balans te vinden tussen teveel en te weinig promoten. Hoe ben jij nu bezig met promotie en wat is hierin lastig?

Ik probeer mijn boek soms te delen op Instagram. soms ben ik bang dat het te veel is. Daarom deel ik nu vooral de posts van andere mensen over mijn boek in stories, ook om hen te laten zien dat ik het waardeer! En als je in facebookgroepen ziet dat mensen vragen voor YA boeken durf ik Toxine ook wel te delen. Op zich is dat niet verkeerd, denk ik dan 😉

Ik denk dat je vooral ook heel trots mag zijn! En dat mag jezelf ook absoluut laten zien denk ik. (Ik vind het in ieder geval leuk op instagram, voor wat het waard is 😉)

Daarover gesproken, ik heb op Instagram voorbij zien komen dat je werkt aan een nieuw boek, de Gifnoten als ik het goed heb? Ik hoorde al iets over slangen en fantasy. Mag je daar al iets over vertellen of is dat nog topgeheim?

Boek-Toxine

Het is zeker nog een beetje een geheim, maar het wordt geen standalone en Hamley Books heeft het boek al ingepland… Dus jullie mogen er zeker vanuit gaan dat hij over een tijdje wat meer op mijn social media zal verschijnen (wie weet met een coverreveal over een tijdje!). Het wordt opnieuw een YA fantasy trouwens… Met héél veel duistere magie!

Het klinkt in ieder geval spannend, ik zal mijn ogen open houden. We zijn alweer bijna bij het eind gekomen. Zijn er nog dingen die je wilt zeggen die we nog niet hebben besproken?

Ik wil vooral zeggen dat ik jou – en iedereen van mijn lezers – dankbaar ben dat mijn boek zo goed is ontvangen. Ik geniet echt van alle prachtige foto’s en geweldige reacties. Kan echt nauwelijks geloven dat het boek zo’n mooie score heeft op Hebban en Goodreads! Dankjewel allemaal en blijf zelf lezen en schrijven ❤

Dat is echt heel erg lief van je! Ik wil je heel erg bedanken voor het interview. Ik vond het super leuk om te doen en ik hoop jij ook. Als mensen nu geïnteresseerd zijn in jou of in Toxine, waar kunnen ze je dan vinden?

Jij bedankt voor je eeuwige geduld! Ze kunnen me vinden op Instagram @auteurranidevadder en op Facebook Rani De Vadder Auteur. Een recensie of een sterretje achterlaten op Goodreads en Hebban wordt ook heel erg gewaardeerd ❤️❤️

Echt bedankt voor je eeuwige geduld Britt! Ik vond het super fijn!

Ik ben blij dat je het fijn vond om te doen, ik vond het ook heel erg leuk! Ik hoop dat mensen een kijkje gaan nemen bij je boek.

Rani’s boek is natuurlijk te koop op bol.com, Amazon en het is te bestellen bij de meeste lokale boekhandels voor wie interesse heeft.

En dat was het alweer voor vandaag. Je mag altijd contact met mij opnemen, deze blog liken of een reactie achterlaten helemaal onder deze blog. Dat zou ik heel leuk vinden, want ik hoor graag wat jullie ervan vinden. Je kan mij ook vinden op Facebook, Instagram en Wattpad. Wil je op de hoogte blijven van deze blog? Abonneer je dan gratis onderaan deze pagina. Je ontvangt elke keer een mail zodra ik een nieuwe blog plaats.

Gepubliceerd door

Britt Zwijnenberg

Hallo, Ik ben Britt en mijn grote hobby is het schrijven van boeken. In 2020 zal mijn boek "Overleefd" worden uitgegeven bij uitgever Ambilicious. Op mijn website geef ik schrijftips voor beginnende schrijvers. Je kan mij verder vinden op Facebook, Goodreads en Wattpad. Nieuwsgierig naar mij en mijn boeken? Neem zeker een kijkje op mijn website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s