Interessante personages

twee-vrouwen-onder-blad-in-regen

Er zijn tegenwoordig veel mensen die zeggen dat je moet schrijven wat je wilt schrijven, maar het is soms praktischer om te schrijven wat je wilt lézen, zeker in dit geval.

Nu vraag je je misschien af of dat niet hetzelfde is. Er zit een belangrijk verschil in, wat vaak het meest naar voren komt in personages.

Soms (niet altijd) willen mensen wish fulfillment schrijven. Dit houdt in dat je je eigen dromen weerspiegelt in het boek dat je schrijft. In de praktijk leidt dit vaak tot het perfecte personage. Knap, gespierd, slim, aardig enzovoort. Dat kan leuk zijn om te schrijven, aangezien je al je dagdromen erin kwijt kan. Is het ook leuk om te lézen? In de meeste gevallen, nee. Sorry.

Als ik lees over een sexy alfaman die spontaan verliefd wordt op het meest schuchtere meisje dat er bestaat, krijg ik de neiging om het boek op de grond te gooien, er op te springen en het daarna ritueel te verbranden.

Oke, dit was lichtelijk overdreven, maar het brengt het punt wel over. Het punt dat ik wil maken is dat ik niet over perfecte mensen wil lezen. Want weet je, mensen zijn niet perfect en ik kan mij niet inleven in iemand die werkelijk niets met mij gemeen heeft.

En nu zeg jij misschien: maar Britt, ze is misschien wel ontzettend knap, slim, aardig en charmant, maar ze heeft het zelf niet door. Ze is zo nederig. Ik heb nieuws voor je, dat is niet nederig. Dat is dom. En het maakt mij zelfs nog chagrijniger op je personage. Ik kon die mensen al niet uitstaan op de middelbare school en ik kan ze net zomin uitstaan in een boek. Ze zijn perfect en hebben alles wat hun hartje begeert. Daarnaast proberen ze bij iedereen complimenten uit te lokken door te verkondigen hoe lelijk ze wel niet zijn. Alsjeblieft, geef jezelf een reality check. En waarom zeg ik dit? Omdat deze personages echt overal zijn.

Je hoofdpersoon gaat op een missie om de wereld te redden en iedereen gelooft dat hij die ene special snowflake is die alle kwaadaardige monsters kan verslaan.

We zijn op pagina 1, mensen. Ik kan niet meeleven met een personage als ik nu al weet dat alles hem toch wel gaat lukken. Ik kan ook niet meeleven met een personage dat zo perfect is dat alles hem of haar met twee vingers in de neus lukt. Zonder moeilijkheden vliegt hij het plot door en hij blijft exact dezelfde perfecte eikel als aan het begin van het boek. En daarbij, je personage wordt er niet per se bijzonderder door. Je monsters en obstakels lijken vooral erg zwak.

Ik wil moeilijkheden zien, verlies, pijn, mislukking en een hoofdpersoon die ondanks alle tegenslagen doorzet en zichzelf verbetert naarmate het boek vordert. Ik wil iemand hebben die zichzelf ontdekt, die groeit en die zichzelf ontwikkelt. En dan bedoel ik niet door middel van een vriendje of superkrachten, maar door middel van doorzettingsvermogen en wilskracht. Dat zorgt ervoor dat ik ga juichen voor een hoofdpersonage.

Niet iedereen gaat juichen voor hetzelfde personage, maar ik denk dat iedereen graag een personage wil zien waarmee we onszelf kunnen identificeren.

En laten we eerlijk zijn, bar weinig mensen identificeren zichzelf met perfecte personages. Stop alsjeblieft die personages te schrijven, ik smeek het. Hoe schrijf je wel een goed en interessant personage? Daar heb ik een paar tips voor.

Zoals eerder genoemd willen mensen graag personages waarmee ze zich kunnen identificeren. En wat is de beste manier om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich herkennen in jouw personages?

Schrijf een diverse cast!

Natuurlijk zitten er vast een aantal hetero blanke mannen in je verhaal, maar alsjeblieft, laat dat niet je hele cast zijn. De wereld is niet zo saai als dat. Bedenk alleen al dat mannen en vrouwen allebei de helft van de populatie zijn, dus een verhaal waarin het merendeel van de personages mannelijk is of waarin alleen mannen belangrijk zijn, is niet bepaald geloofwaardig, behalve als dat het specifieke doel van je verhaal is. En dat zijn alleen nog maar de mannen en vrouwen. Mensen komen in veel meer gradaties dan dat.

Je hebt dunne mensen, dikke mensen, lange mensen, korte mensen, gespierde mensen, kale mensen of mensen met kroeshaar.

Denk ook aan de huidskleur en dan bedoel ik niet alleen zwart en wit. Er is zoveel wat daar nog tussenin zit. Aziatische mensen, native americans, mensen uit het midden-oosten en ga zo maar door. En met al deze verschillende mensen komen ook allemaal verschillende geloven en overtuigingen. Moslim, atheïst, christen, verwerk voor mijn part het vliegende spaghettimonster erin, maar wees divers. En als je een fantasy schrijft, des te beter, dan heb je de mogelijkheid om hele eigen geloofssystemen op te zetten. En ik gebruik hier bewust het meervoud, want het kan nooit zo zijn dat je hele wereld exact hetzelfde geloof aanhangt. Een land, misschien. Een wereld, absoluut niet.

En natuurlijk is er ook genderdiversiteit.

Homoseksualiteit wordt af en toe wel eens genoemd, maar er is zoveel meer dan dat. Er zijn mensen die aseksueel zijn, die transgender zijn, die genderfluid zijn, die aromantisch zijn en nog veel meer. Zelf ben ik lesbisch en aseksueel, maar er zijn bar weinig boeken die daarover gaan. Liefde draait altijd om zoenen en seks in boeken, maar besef dat er ook mensen zijn die hier niet echt iets mee hebben en die liefde heel anders zien, om maar een voorbeeld te noemen.

En natuurlijk zijn er ook mensen met problemen. Van gebroken armen tot hersenbloedingen tot mensen in een rolstoel. En dat zijn de lichamelijke aspecten. Er zijn verrassend veel mensen die leiden aan depressies, burn-outs, angststoornissen en meer.

Treed uit je eigen comfort zone en probeer andere culturen, overtuigingen, geloven en dergelijke te betrekken in je verhaal.

Natuurlijk hoef je niet elke mogelijkheid die bestaat in je verhaal te proppen, want dat zou ook onmogelijk en ook niet echt realistisch zijn. Maar een homo of een moslim of iemand met een depressie toevoegen zou je verhaal al zoveel interessanter maken. Het trekt ook veel diversere lezers aan. Natuurlijk snap ik dat het niet altijd kan. In middeleeuws Europa kan je moeilijk iemand met een Afrikaanse afkomst plaatsen en als je een fantasywereld hebt zonder technologie is het waarschijnlijk lastig om een man chirurgisch te laten veranderen in een vrouw. Dat betekent niet dat je totaal geen diversiteit in je verhaal kan verwerken. Kijk vooral wat wél werkt in jouw verhaal en zorg voor een mooie diverse lijst personages.

Wat verder soms gebeurt is dat alle aandacht naar de hoofdpersoon gaat.

Praktisch alle andere personages bestaan om die ene persoon te helpen of tegen te werken. Besef dat die personages ook een eigen leven hebben. Ze hebben wensen, behoeften, problemen, hobby’s en relaties. Personages worden zoveel levendiger als ze echt eigenheid hebben. Nu denk je misschien: Britt, mijn personages zijn echt enorm zichzelf. Dit personage is de populaire van de groep en die andere is juist heel onzeker. Oke, denk ik dan, en verder?

Eén of twee karaktereigenschappen zijn niet genoeg om een personage diepgang te geven.

Dat iemand zorgzaam is, betekent niet dat dat zijn enige karaktereigenschap kan zijn. Ik heb ook vrienden die zorgzaam zijn, daarnaast zijn ze grappig, uitbundig, slim, maar ook onzeker. Sommigen komen uit een hele strenge opvoeding, terwijl anderen juist vrij zijn opgevoed. De ene persoon is avontuurlijk, terwijl de ander liever thuis blijft. Het blijven altijd eigen personen met eigen normen, waarden en ideeën. Ook met je beste vrienden heb je wel eens ruzie of onenigheid en hoogstwaarschijnlijk heeft jouw hoofdpersoon dat ook met zijn of haar vrienden.

Kort samengevat probeer ik te zeggen dat ieder personage, hoofdpersonage of niet, zijn eigen unieke zelf is.

Net als echte mensen zijn ook personages in verhalen driedimensionale mensen die meer zijn dan een enkele eigenschap. Ze zijn allemaal anders, qua uiterlijk en qua innerlijk. Dat zorgt voor een interessant verhaal.

Hoe zorg je er nu voor dat je personages divers zijn en dat ze allemaal echt een eigen karakter hebben?

Wat goed kan werken als je er niet uit komt, is het maken van lijstjes.

Wat is de naam? Uiterlijk? Lang? Kort? Dik? Dun? Oogkleur? Blank? Getint? Gespierd? Borsten? En natuurlijk alle andere uiterlijke kenmerken. Kijk vervolgens naar overtuigingen en ideeën. Hieronder vallen geloof, seksualiteit, gender, maar ook normen en waarden. Vervolgens bepaal je belangrijke karaktereigenschappen en dat zijn er als het goed is meer dan één of twee.

Deze lijstjes dwingen je om goed over je personages na te denken en je kan er altijd op teruggrijpen als je iets even niet meer weet. Ook kan je de lijstjes aanvullen tijdens het schrijven. Is de hamster van Leila doodgegaan in hoofdstuk 5? Schrijf het op zodat ze niet in hoofdstuk 7 opeens weer met haar hamster speelt. Op deze manier blijf je consequent en vliegen je personages niet alle kanten op.

Als je nog wat diepgaander wilt kijken, adviseer ik op de MBTI persoonlijkheidstest in te vullen voor je personages.

(Als je op de tekst klikt, word je naar de test geleid)

Beeld je in dat jij je personage bent en antwoord wat zij zouden antwoorden. Op die manier kan je een nog gedetailleerder beeld krijgen over de persoonlijkheid van je personages. Mij helpt dit altijd enorm en het is daarbij een goed naslagwerk voor later in je verhaal.

Voor de een is het bedenken van personages makkelijker dan voor de ander.

Het ligt er een beetje aan of je plotgericht werkt of personagegericht. Ik werk erg personagegericht. Mijn personages bepalen en veranderen het plot in grote mate. Hun ontwikkeling staat voorop. Ook als jij meer bezig bent met het plot, is het altijd belangrijk om te zorgen dat de acties van je personages logisch zijn en dat het diepgaande mensen worden. Als je dit niet hebt, trek je je lezers moeilijker mee in het verhaal.

“Perfecte” personages moet je proberen te vermijden, aangezien ze vooral over kunnen komen als eikels die alles kunnen, alles krijgen en bij wie alles lukt. Geef je personages sterke kanten, maar ook valkuilen en obstakels. Met interessante individuele personages en een diverse cast wordt je hele verhaal gelijk een heel stuk interessanter.

Dat was het alweer voor vandaag. Je mag altijd contact met mij opnemen, deze blog liken of een reactie achterlaten helemaal onder deze blog. Dat zou ik heel leuk vinden, want ik hoor graag wat jullie ervan vinden. Je kan mij ook volgen op Facebook, Instagram en Wattpad. Wil je op de hoogte blijven van deze blog? Abonneer je dan onderaan deze pagina.

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp of over andere onderwerpen, stel ze vooral. Ik bijt niet en wil graag helpen. Misschien schrijf ik er wel een keer een blog over. Ken je nog mensen die schrijven of graag willen schrijven? Het delen van deze blog wordt erg gewaardeerd.

Gepubliceerd door

Britt Zwijnenberg

Hallo, Ik ben Britt en mijn grote hobby is het schrijven van boeken. In 2020 zal mijn boek "Overleefd" worden uitgegeven bij uitgever Ambilicious. Op mijn website geef ik schrijftips voor beginnende schrijvers. Je kan mij verder vinden op Facebook, Goodreads en Wattpad. Nieuwsgierig naar mij en mijn boeken? Neem zeker een kijkje op mijn website.

7 gedachten over “Interessante personages”

 1. Dit vond ik echt een leuk hoofdstuk. Ben vandaag toevallig net bezig geweest met het uitwerken van mijn mc.
  De fouten, slechte kwalitijten en dingen die ze moeten leren om een betere versie van zichzelf te worden zijn net zo dan niet belangrijker dan de goede punten en hun krachten denk ik zo.
  De personaleit test zal ik zeker nog wel een keer doen als ik zover ben. Klinkt heel leuk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal mee eens! Al die perfecte personages soms ook… Ik ben zo blij dat we steeds meer personages met diepgang zien in boeken 😀 En die test moet je echt doen, is echt super interessant, ook voor jezelf trouwens 😀

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja de enige keer dat naar mijn mening een perfect personage leuk is, is wanneer ze heel hard op zn bek gaan en zien dat ze niet zo perfect zijn als ze dachten, of juist dat mr. De voetbal ster, met de cheerleader vriendin en perfecte uiterlijk terecht komt in een situatie waar alles wat die weet en kent totaal nutteloos is.

    Like

 2. Wat een goede blog! Echt heel interessant om te lezen. Ik loop er met mijn personages altijd tegenaan dat ze allemaal hetzelfde woordgebruik hebben. Ik vind het lastig om diversiteit in de manier van praten aan te brengen, waardoor ze niet allemaal hetzelfde klinken. Heb jij daar ideeën over?

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk om te horen dat je het een toffe blog vond! Dat maakt mij altijd heel blij om te horen.
   Wat betreft taalgebruik zou ik zeggen dat het kan helpen om naar gesprekken te luisteren van mensen. Als je met familie, vrienden of collega’s een gesprek hebt, probeer eens op de achtergrond te blijven en echt op te letten hoe mensen praten, wat voor woorden ze gebruiken en dat soort dingen. Vaak zit het hem namelijk in de details.
   En probeer verder ook echt je personage zelf in je achterhoofd te houden. Wat is zijn leeftijd? Kinderen van tien praten anders dan volwassenen van veertig. Uit welke cultuur komt iemand? Hoe was de opvoeding? Wat ligt in het karakter van iemand?
   Soms is het ook niet eens de stem, maar juist ook of iemand veel op de voorgrond zit in een gesprek of juist niet. Wil iemand altijd zijn gelijk halen in een discussie of juist confrontatie uit de weg gaan? Heeft iemand het hart op de tong of denkt hij eerst na?
   En lichaamstaal, onderschat dat ook zeker niet. Hebben je personages een bepaald trekje als ze aan het praten zijn? Tikken ze met hun pen op tafel? Maken ze zich groot of juist niet? Fluisteren ze of schreeuwen ze? Al die dingen zijn heel erg van invloed op een gesprek en zorgen ook zeker voor diversiteit in een gesprek.

   Helpt dat een beetje? Ik zou ook een keer een blog kunnen doen over dialoog in zijn algemeenheid als je het leuk vindt? Wat meer technisch en ook een beetje over hoe personages reageren?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s